ironmen luxVan recratief loper naar Ironman
In mijn jeugd ben ik altijd bezig geweest met sport. Vanaf een jaar of 8 heb ik handbal gespeeld en na mijn studie ben ik bij de reddingsbrigade actief geweest met roeien, zwemmen en hardlopen. Een aantal werkgevers later en de komst van 2 kinderen zorgen er voor dat ik andere keuzes maak en het houdt bij een keer per week squashen.

In 2016 besluit ik met 2 vrienden om deel te nemen aan een kwart triathlon. Mijn conditie blijkt suboptimaal te zijn en ik besluit na een paar weken aanmodderen dat ik hulp nodig heb. Ik stuur in begin april een e-mail aan Birgit.Na een intake waaruit geen gekke dingen naar voren komen we tot de conclusie dat ik geholpen ben met training op uithoudingsvermogen en core training. We starten met schema’s van 3-4 weken waarin we 1 keer gezamenlijk trainen en ik zelf 2 á 3 keer hardloop en 2 keer start met oefeningen. Zo’n kwart triathlon bestaat echter uit 3 onderdelen. Daarom zwem ik ook 1 keer per week en koop ik een fiets die ik vrijwel niet gebruik tot aan de wedstrijd.

 

In juni 2016 is de wedstrijd waar ik tot dan naar toe geleefd heb. Het is zwaar, heel zwaar. Het is met 30 graden niet ideaal en een week voor de wedstrijd loop ik een blessure op. Ik neem veel rust en maak de wedstrijd af. Ik ben blij maar het gevoel blijft aan me kleven dat dit het niet kan zijn. Ik besluit om 10 juni mee te doen aan de Politie Triathlon in Spijkenisse de kwart afstand. Deze wedstrijd is weer zwaar en het is weer 30 graden. Weer maak ik hem af! Het lopen ging deze keer best aardig, maar 10km blijft een eind als je net van de fiets stapt.

ironmen lux 2Ondertussen train ik flink door met Birgit en worden de schema’s steeds iets zwaarder en uitgebreid. Met de ervaring die ik heb opgedaan besluit ik om in het winterseizoen mee te doen aan de halve marathon van Nisse. Ik train inmiddels 3x per week en de sessies met Birgit worden steeds intensiever. We spreken soms af in Westenschouwen om daar in het bos en op het strand te trainen. Heuvels, zand, trappen, het wordt steeds wat intensiever en ik vind het steeds leuker. Ik besluit om in 2017 mee te doen aan veel meer wedstrijden met als ultieme doel de Ironman 70.3 in Luxemburg.

De winter staat volledig in het teken van hardlopen. Ik leg veel kilometers af en voel me sterker worden. De core trainingen met Birgit zijn zwaar en blijven zwaar maar worden steeds intensiever. In het voorjaar koop ik een tweedehands racefiets en ga vanaf dat moment tegen de wind afzien op de Oosterscheldekering en de rondjes rond het Grevelingenmeer en Veerse Meer. Daarnaast pak ik op slechte dagen ook de fietstrainer in de garage om toch te kunnen trainen.

Mijn trainingsschema voor een week ziet er inmiddels zo uit:
1x hardloop duurtraining (10-12km)
1x hardloop sprint training (10-15x200 meter)
1x hardloop interval training (8-10x 1000 meter)
1x fiets interval training (1 uur)
1x fiets duurtraining (60 - 100km)
1x zwemmen (interval of duurtraining)
2x core training

Dat past dus niet in een week, behalve als je meerdere trainingen per dag gaat doen. Dus dat doe ik. Birgit helpt me daarbij meer dan ze weet. Naast kennis en kracht haal ik ook een stuk motivatie bij haar op.

ironmen lux 318 juni 2017 is de dag dat ik start aan een echte Ironman wedstrijd. Helaas heb ik 2 weken voor de wedstrijd mijn knie geblesseerd tijdens een duurtraining. Ik baal, maar ga er toch voor. Het is zwaar, heel zwaar. Het is weer eens 30 graden en mijn knie doet pijn bij het lopen. Maar ik maak het af! Wat een ervaring en wat een motivatie om dit nog veel vaker te doen. Mijn gezin is er om mij over de finish te helpen en ook Birgit had het niet willen missen. Wat gaaf dat ik hier naartoe heb kunnen trainen. Zonder haar hulp was het mij niet gelukt.

Inmiddels heb ik de Kustmarathon Zeeland gelopen (met Birgit) en staat voor 2018 het volgende lijstje wedstrijden op het programma:
- Marathon Rotterdam
- Kustmarathon Zeeland
- Halve triathlon Terheijden
- Halve triathlon Almere