PSR18 600pxTHE PYRENEES STAGE RUN (PSR 2019)

De Pyreneeën Stage Run vindt dit jaar plaats van 1 t/m 7 september en dit jaar nemen we met twee teams deel aan deze loodszware, 7-daagse wedstrijd met in totaal 250 kilometers met een maar liefst 15.000 hoogtemeters. Het eerste team bestaat uit Ilse en Birgit en het tweede team uit Robert & Bastian.

 

psrBRON : Ultrashuffle.nl

De Pyrenees Stage Run (PSR) is qua concept vergelijkbaar met de TransAlpine Run (TAR): teams van 2 (of 3) deelnemers, 7 etappes in 7 dagen, grofweg 250 km en 15000 hoogtemeters door de mooiste gebieden die de Pyreneeën te bieden heeft. Daar houdt de vergelijking echter wel op.

Waar de TAR een drukbezocht, zwaar competitief evenement is, mikt de PSR-organisatie (BiFree) meer op kleinschaligheid en beleving. Ja, er is elke avond aandacht voor de winnaars en de ‘leaders’, maar dat duurt vaak niet langer dan een paar minuten. Bovendien begint de avondceremonie met de briefing, dus als je geen zin hebt in het vieren van de winnaars word je daar ook niet toe verplicht.

psr2Pyreneeën

Trailrunning in de Pyreneeën is wel even andere koek dan in de Alpen. Tenminste, dat deed mijn deelname en DNF tijdens de Mitic vorig jaar sterk vermoeden. BiFree kiest er echter voor om zware dagen, de oneven etappes, af te wisselen met relatief minder zware dagen, de even etappes. Zo is er voor iedereen wat wils en wordt het geen totale uitputtingsslag.

Neemt niet weg dat lopen in de Pyreneeën doorsnee net even wat zwaarder is dan in andere bergen. Er bestaan wel switchbacks (paden met haarspeldbochten) maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Alpen, gaan deze paden vrijwel lijnrecht omhoog met hier en daar een flauw bochtje. Over recht omhoog gesproken, extra steil is wel een dingetje in de Pyreneeën.

Dagindeling
Een typische PSR dag ziet er als volgt uit:
6:00 uur: ontbijt
7:30 uur: bagage inleveren
8:00 uur: start
van 8:00 uur tot 15:00 uur: stukje lopen
15:00 uur: lichte lunch bij de finish, massage, biertje
20:00 uur: diner
21:00 uur: briefing, viering, foto’s en video
22:00 uur: naar bed